Ουδέν κρυπτόν υπό την κα Κατερίνα Σαββαίδου | i-spirit
Επικοινωνία 210-3009907
Υποστήριξη 2103009907

Ουδέν κρυπτόν υπό την κα Κατερίνα Σαββαίδου

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έδωσε στη δημοσιότητα και στον πολίτη τον φορολογικό έλεγχο για τις πλαστές αποδείξεις αλλά και τη δύναμη για τη καταγγελία της μη έκδοσης αυτών.
Το σημαντικό όμως είναι ότι πλέον ο ελεύθερος επαγγελματίας και όλοι οι επιτηδευματίες της Ελλάδος, θα υποχρεώνονται να καταχωρήσουν ή να αποστείλουν ηλεκτρονικά με xml (εφ' όσον έχουν λογισμικό στη δεύτερη περίπτωση), τις αποδείξεις που έχουν εκδώσει.
Η οδηγία στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ αναφέρει :
(Είσοδος "Επιχειρήσεις" Είσοδος για τον έλεγχο υποβληθέντων στοιχείων S.TXT, ή καταχώριση χειρόγραφων στοιχείων.)
Η ηλεκτρονική αποστολή των λιανικών, σε συνδυασμό με τη Μ.Υ.Φ των τιμολογίων από 0,01€, θα μετασχηματίσει το ρητό: «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον» σε «Ουδέν κρυπτόν υπό την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων».
Να δώσουμε εξηγήσεις με υποθετικά λογιστικά παραδείγματα χωρίς να μας «παρεξηγήσει» κανένας κλάδος:
Παράδειγμα 1 μεταξύ της εμπορικής σχέσης ενός οδοντοτεχνίτη και ενός οδοντιάτρου.
Ο οδοντοτεχνίτης στέλνει με τιμολόγια στον οδοντίατρο τα προϊόντα του.
O οδοντοτεχνίτης θα τα δηλώσει στη Μ.Υ.Φ, αλλιώς δεν θα μπορέσει να καταθέσει σωστή δήλωση ΦΠΑ και επίσης θα πρέπει να δικαιολογήσει τα υλικά που αγοράζει.
Ο οδοντίατρος αν δεν δηλώσει τις αποδείξεις λιανικής για τις δουλειές που έκανε στους πελάτες του ή δηλώσει μειωμένες αποδείξεις λιανικής τότε :

Δεν θα πρέπει να καταχωρήσει τις αγορές που έκανε από τον οδοντοτεχνίτη.
Παλαιότερα είχε τη δυνατότητα για τα τιμολόγια που ήταν κάτω από 300€ να μην τα καταχωρίσει και έτσι δεν υπήρχε ολοκληρωμένη εικόνα των δαπανών.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσει περισσότερο από τη μη έκδοση των αποδείξεων σε φόρους κοκ.
Με τα σημερινά όμως δεδομένα, αυτόματα η μηχανογράφηση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων θα βγάλει λάθος και θα το αποστείλει κατευθείαν στην Δ.Ο.Υ του για έλεγχο.
Πλέον δεν είναι δυνατή η απόκρυψη των λιανικών αποδείξεων, εφ όσον ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την απόδειξη από την ιστοσελίδα της Γ.Γ.Δ.Ε
https://www1.gsis.gr/tameiakes/
Έτσι χωρίς να πάει καν έλεγχος η Γ.Γ.Δ.Ε θα καταλάβει την διαφορά.

Το ίδιο θα ισχύσει μεταξύ πλαστικού ιατρού και των εταιρειών πώλησης εμφυτευμάτων, μεταξύ διανομέα ειδών κομμωτικής και κομμωτηρίου, μεταξύ ηλεκτρολόγου και χονδρεμπόρου κοκ.
Η δεύτερη παγίδα είναι το πλαστικό χρήμα που ελέγχει όλα τα έσοδα - έξοδα (Πωλητών και επιτηδευματιών) ταυτόχρονα.

Κάθε πολίτης πλέον μπορεί να καταγγείλει χωρίς να γίνεται ο «κακός» της παρέας από το κινητό του φεύγοντας ή την ώρα που είναι στο κατάστημα πληκτρολογώντας απλά τον αφμ εμπόρου του ελεύθερου επαγγελματία ή της επιχείρησης.
Η Γ.Γ.Δ.Ε έχει κάνει σημαντική δουλειά γιατί θα δίνει την δυνατότητα να καταχωρήσει ο πολίτης την απόδειξη και να δει κατευθείαν αν η απόδειξη αυτή έχει δηλωθεί από τον επιτηδευματία. Αυτό προϋποθέτει τη Διασύνδεση των ταμειακών μηχανών .
Πηγές μας λένε ότι οι διαδικασίες διασύνδεσης είναι τάχιστες. (δες φώτο 2 )
To σημαντικό όμως είναι ότι και ο επιχειρηματίας από τα report που του δίνει η Γ.Γ.Δ.Ε μπορεί να καταλάβει αν έκανε ο λογιστής του σωστά τη δουλειά του.
Έως σήμερα τα λογιστικά γραφεία καταχωρούσαν παραστατικά χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να συμφωνήσουν την ορθότητα της καταχώρησης. Δηλαδή ο υπάλληλος της επιχείρησης ή του λογιστικού γραφείου, καταχωρούσε τιμολόγια και αν ξέχναγε κάποια ή έκανε λάθος ποσό, ο μοναδικός χαμένος ήταν ο επιχειρηματίας.
Τώρα υπάρχει η δυνατότητα συμφωνίας με την Μ.Υ.Φ.
Το συμπέρασμα είναι ένα:
Όλοι μας πρέπει να δηλώνουμε τις συναλλαγές απαιτώντας και από τον συμπολίτη μας να κάνει το ίδιο.
Όλοι οι επιτηδευματίες χρειάζεται να μηχανογραφηθούν για την ορθή καταχώρηση και αποστολή των στοιχείων που θα ελεγχθούν από τη Γ.Γ.Δ.Ε

Spiropoulos Nikos
Technology & Software evangelist

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ i-spirit, ilektroniki timologisi, invoice free,
ελεγχος αποδειξεων λιανικης με το προγραμμα τιμολογησης i-spirit