Τι πρέπει να γίνει με τη Μ.Υ.Φ και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια καθώς και με τα λογιστικά γραφεία άμεσα. | i-spirit
Επικοινωνία 210-3009907
Υποστήριξη 2103009907

Τι πρέπει να γίνει με τη Μ.Υ.Φ και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια καθώς και με τα λογιστικά γραφεία άμεσα.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει σήμερα τη σημαντική δουλειά που κάνει ένα λογιστικό γραφείο. Όλες όμως αυτές οι αλλαγές με τις συγκεντρωτικές τιμολογίων από 0,01€ έχουν κουράσει τους λογιστές που δεν τους μένει χρόνος,  αλλά και τους επιχειρηματίες που ψάχνουν να βρουν τιμολόγια και φαντάσματα μέσα στον ελάχιστο παραγωγικό χρόνο που απομένει μέσα στην ημέρα για εργασία. Από την άλλη άποψη (του κράτους) έχουμε ένα σοβαρό θέμα όπως εκείνο υποστηρίζει για απόκρυψη εσόδων από τις επιχειρήσεις.  Λαμβάνοντας  υπ όψει  και τα 2 μέρη αυτό που πρέπει να γίνει είναι απλό.

 • Συγκεντρωτικές τιμολογίων (Μ.Υ.Φ) τριμηνιαίες 
  • Να αποστέλλουν μόνο τις χονδρικές  πωλήσεις και όχι τις αγορές οι επιχειρήσεις αυτόματα ή από το λογισμικό τους ή από τον φορολογικό τους μηχανισμό αν χρησιμοποιούν. 
  • ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ = 100 διαφορετικές επιχειρήσεις  εκδίδουν από ένα τιμολόγιο αξίας 1€  (για διάφορους λόγους) στην εταιρεία ΤΑΔΕ ΤΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, για τον μήνα Ιανουάριο. Η ΤΑΔΕ ΤΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ θα πρέπει τον μήνα Ιανουάριο για την εμπορική της δραστηριότητα να έχει 100 τιμολόγια από 1€ = 100€ αγορές- πάγια  και δαπάνες. Η Γ.Γ.Π.Σ αυτό το γνωρίζει εφ όσον είναι υποχρεωτικός ο Α.Φ.Μ στην έκδοση τιμολογίου και οι 100 επιχειρήσεις τα έχουν δηλώσει οπότε μπορεί να παρακολουθεί συνολικά τις αγορές- δαπάνες ως μια οντότητα για τον ΑΦΜ της ΤΑΔΕ ΤΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ και στο μήνα Ιανουάριο να τα έχει συμπληρώσει ώστε να υπάρχει σημείο αναφοράς ελέγχου.
   • Με αυτή τη μέθοδο θα  βγαίνουν οι αποκλίσεις  και θα βοηθήσει το έργο του λογιστικού γραφείου και όχι να «περιμένει στη γωνία» τον λογιστή για συνυπευθυνότητα.
   • Θα υπάρχει κοινό σημείο αναφοράς μεταξύ των επιχειρήσεων για συμφωνία μεταξύ αγορών και πωλήσεων
   • Να μην υπάρχει πρόστιμο αν η ΤΑΔΕ ΤΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ  δεν έχει δηλώσει ένα τιμολόγιο που έλαβε σε περίπτωση που το χάσει αλλά μόνο αν η ΤΑΔΕ ΤΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ δηλώνει κατ εξακολούθηση περισσότερες αγορές- δαπάνες απ΄αυτές που έχουν δηλώσει.
  • Δ.Ε.Κ.Ο και  ειδικά για την  ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ που ο Α.Φ.Μ του λογαριασμού δεν έχει να κάνει με την επιχείρηση πολλές φορές.
   • Εφ όσον αυτά αναγράφονται σε ένα ενεργό μισθωτήριο που έχει κατατεθεί ηλεκτρονικά θα αναγνωρίζονται ως δαπάνη από το μισθωτήριο. Αυτόματα πάλι η Γ.Γ.Π.Σ θα μπορεί να τα συμπληρώνει στις δαπάνες της ΤΑΔΕ ΤΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ. Το ίδιο θα μπορεί να συμβεί και με τις  εταιρείες τηλεφωνίας, ασφαλιστικές κοκ.
  • Λιανικές πωλήσεις
   • Όσον αφορά την Μ.Υ.Φ τσάμπα ο κόπος. Εστιατόρια - βενζινάδικα γραφική ύλη και διόδια υπάρχει η λύση του τιμολογίου. 
   • Για την δήλωση των λιανικών από τον εκδότη να το αναλάβει η ταμειακή μηχανή ή ο φορολογικός μηχανισμός για αποστολή στη Γ.Γ.Π.Σ (απ ότι γνωρίζουμε όλοι έχει υλοποιηθεί). Για τη μη έκδοση ας αναλάβουν τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και οι ηλεκτρονικές πληρωμές. 

Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα λογιστικά γραφεία είναι οι μηχανογραφικές τους υποδομές και ο εκσυγχρονισμός αυτών. Στη καλύτερη των περιπτώσεων τα περισσότερα λογιστικά γραφεία έχουν Windows xp. Οι μηχανογραφικές τους υποδομές θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα με τη συμβατότητα των προγραμμάτων που χρησιμοποιούν σε μικρό χρονικό διάστημα. Τα προγράμματα που κάνουν χρήση από τους κατασκευαστές (Altec, Sinqular, Softone, Epsilon, Union, Data κοκ) για τη λογιστική παρακολούθηση των πελατών τους, έχουν πλέον ταυτιστεί με  τις νέες τεχνολογίες (windows 10) και δεν θα είναι συμβατά. Το κράτος από την άλλη πλευρά ζητά αλλά και διευκολύνει με τις ηλεκτρονικές του υπηρεσίες για κατάθεση οικονομικών καταστάσεων όπως ο Φ.Π.Α που είναι το βασικό του ταμείο. Το κράτος θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να βοηθήσει με απλές διαδικασίες τα λογιστικά γραφεία να εκσυγχρoνιστούν και να θεσπίσει προστάσία με τους παρακάτω τρόπους:

 1. Ε.Σ.Π.Α 
  1. Με απλή διαδικασία να επιδοτήσει με 80% σε καθορισμένες τιμές για αναβάθμιση του εξοπλισμού τους πχ 600€ ανά θέση εργασίας με το λογισμικό.
  2. Το ΕΣΠΑ να επιδοτήσει τα σεμινάρια και τις συνδρομές τους
  3. Να υπάρχει απαλλαγή σε περίπτωση βλάβης του δικτύου τους (πχ Server - Router ή διακοπή internet) αν εκπρόθεσμα καταθέσουν οικονομικές καταστάσεις (Φ.Π.Α- Μ.Υ.Φ κοκ) και όχι πρόστιμο που τους βάζει σε αντιπαράθεση με τους πελάτες τους.
  4. Να επιδοτήσει τους πελάτες τους για εκσυγχρoνισμό (ηλεκτρονικό υπολογιστή- πρόγραμμα-φορoλογικό μηχανισμό και pos)

 

Νικόλαος Σπυρόπουλος