Ο νόμος 4446 και οι επιλογές του επιτηδευματία ή της επιχείρησης για την χρήσης των P.O.S από την ηλεκτρονική τιμολόγηση i-spirit | i-spirit
Επικοινωνία 210-3009907
Υποστήριξη 2103009907

Ο νόμος 4446 και οι επιλογές του επιτηδευματία ή της επιχείρησης για την χρήσης των P.O.S από την ηλεκτρονική τιμολόγηση i-spirit

Κατηγορία: 

Ο νόμος 4446 και οι επιλογές του επιτηδευματία ή της επιχείρησης για την χρήσης των P.O.S μεταξύ φυσικού μηχανήματος και v-P.O.S. Τι πρέπει να προσέξετε.

Η επιστημονική ομάδα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης i-spirit έκανε έρευνα αγοράς για τους πελάτες της όσον αφορά το επίκαιρο θέμα των μηχανημάτων αποδοχής πιστωτικών και χρεωστικών καρτών P.O.S. O νόμος 4446 έρχεται να εκσυγχρονίσει τις εμπορικές συναλλαγές, μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων (B2B ή Β2C).

Ο νόμος 4446, απλοποίησε τα παραστατικά συναλλαγών χωρίζοντάς τα σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Αποδείξεις λιανικών συναλλαγών 
  • Τιμολόγια 

Παρέχει την δυνατότητα στον εκδότη και τον λήπτη να ακυρώσει την λάθος έκδοση χωρίς  πρόστιμα, εφόσον η ακύρωση γίνει εμπρόθεσμα.

Ο νόμος δίνει βαρύτητα στην ουσία της συναλλαγής εφόσον αυτή έχει εισπραχθεί.

Προσφέρει την δυνατότητα στον εκδότη, να δηλώσει η πώληση του προϊόντος ή της υπηρεσίας έως τις 15 του επόμενου μήνα από την αποτύπωση της «ηλεκτρονικής» συναλλαγής στον τραπεζικό ή ηλεκτρονικό λογαριασμό του.

Δίνεται έμφαση στην λογιστική και ταμειακή απεικόνιση της συναλλαγής και το κράτος απαιτεί τα εισπραχθέντα πλέον στους παρακρατούμενους φόρους.

 Αυτό είναι δίκαιο αλλά και αυστηρό παράλληλα διότι αν τα εισπραχθέντα δεν αποτυπωθούν στις πωλήσεις υπάρχουν κυρώσεις και πρόστιμα που φαίνονται αυτόματα στις διασταυρώσεις.

Ο ν4446 στο άρθρο 69, αναφέρει την άμεση δήλωση των πωλήσεων με την έκδοση στην βάση της Α.Α.Δ.Ε. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται η διασταύρωση από καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς και θα πρέπει να δικαιολογούνται άμεσα με τις αντίστοιχες αποδείξεις ή τιμολόγια καθώς και με την απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (Φ.Π.Α- Φ.Ε).

Οι αλλαγές στις λιανικές συναλλαγές.

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα δίνει κίνητρα στον ιδιώτη λήπτη να ελέγξει την απόδειξη λιανικών συναλλαγών με εφαρμογή (application)  που άμεσα υλοποιεί και ο ιδιώτης θα λαμβάνει μέρος σε κληρώσεις με ανταμοιβή.

Με αυτόν το τρόπο θα υπάρχει άμεση πληροφόρηση στην Α.Α.Δ.Ε για την νομιμότητα των αποδείξεων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπορεί να ελέγξει ενώ παράλληλα θα καταλαβαίνει  αν έχει γίνει η  δήλωση αυτών  και η απόδοση του Φ.Π.Α από τους επιτηδευματίες ή τα νομικά πρόσωπα. 

Τι ρόλο παίζουν τα μηχανήματα αποδοχής καρτών P.O.S 

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με πλαστικό χρήμα έχουν μια ραγδαία αύξηση στην Ελλάδα. Αν η συναλλαγή γίνει ηλεκτρονικά ο επιτηδευματίας ή το νομικό πρόσωπο δεν έχει επιλογές ιδιαίτερα στην λιανική πώληση να «κρύψει» αποδείξεις. Με την υποχρεωτική χρήση των P.O.S στις λιανικές συναλλαγές το κράτος έχει στόχο να μειώσει την φοροδιαφυγή από την μη έκδοση της απόδειξης αλλά και από τις «μαϊμού» ταμειακές μηχανές.

Τα P.O.S και ο πόλεμος με τις χρεώσεις.

Η Ελληνική αγορά έχει αλλάξει, η ομάδα του i-spirit την εμπιστεύεται, έχουν εισέλθει οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εντός και εκτός του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα (wallets) και η εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης i-spirit είναι ήδη προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα. Σας παραθέτουμε τα ευρήματα της επιστημονικής μας ομάδας:

 

V-P.O.S vs Φυσικό P.O.S

 

Τα πλεονεκτήματα του V-P.O.S (Ηλεκτρονικό Virtual P.O.S) Τα πλεονεκτήματα του φυσικού P.O.S
Δεν χρειάζεται η παρουσία σας στην τράπεζα Χαμηλότερες χρεώσεις (0,80% ανά συναλλαγή)
Παρέχεται (προς το παρόν) δωρεάν μέχρι κάποιες συναλλαγές  Δυνατότητα αυτόματης έκδοσης της φορολογικής απόδειξης 
Το έχετε στο κινητό σας και πάει παντού Τμήμα υποστήριξης και άμεσης αντικατάστασης
Τα μειονεκτήματα του Free P.O.S Μεγαλύτερη αξιοπιστία
help desk Τα μειονεκτήματα του Φυσικού P.O.S
'Οριο στις συναλλαγές Κόστος αγοράς και υποστήριξης από 9,25€ τον μήνα
Κόστος συνδρομής 3€ τον μήνα  Η φυσική παρουσία στην τράπεζα για την προμήθεια του P.O.S
Ακριβότερες χρεώσεις (περίπου 1,9% στο ποσό και 1€ ανά συναλλαγή   

 

H εφαρμογή i-spirit προστατεύει τον χρήστη με την υποχρεωτική έκδοση και δήλωση της απόδειξης σε περίπτωση που έχει γίνει από το τερματικό είσπραξης αποδοχής καρτών σε συνεργασία με την Cardlink και την ενσωμάτωση του χειρισμού P.O.S μέσα από την εφαρμογή #ηλεκτρονικής #τιμολόγησης i-spirit. 

Σε κάθε νέο μέτρο και αλλαγές υπάρχουν θετικά και αρνητικά.

Τα αρνητικά στην προκειμένη περίπτωση είναι οι χρεώσεις αν υποθέσουμε ότι δραστηριοποιούμαστε σε μια ηθική αγορά ή μια αγορά που προσπαθεί να γίνει ηθική. Τα θετικά του μέτρου είναι η ασφάλιση των χρημάτων είσπραξης από κλοπές και πλαστά χαρτονομίσματα.

 

i-spirit development team.