Θα προηγείται η αποστολή των πωλήσεων από την δήλωση του Φ.Π.Α ? | i-spirit
Επικοινωνία 210-3009907
Υποστήριξη 2103009907

Θα προηγείται η αποστολή των πωλήσεων από την δήλωση του Φ.Π.Α ?

Κατηγορία: 

Πλησιάζει η ώρα που η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας θα μπαίνει στο taxis και θα βλέπει το ποσό του Φ.Π.Α προς απόδοση, ή σε πρώτη φάση τον Φ.Π.Α των πωλήσεών του.  

Με τις νέες κινήσεις της Α.Α.Δ.Ε, για την κατάργηση της αποστολής των τιμολογίων σε ετήσια βάση (Μ.Υ.Φ) και την αντικατάσταση της με την ημερήσια αποστολή των τιμολογίων και των λιανικών συναλλαγών, όπως δηλώνουν και οι σχετικοί νόμοι 4446 και 4308, όλα δείχνουν πως οι επιχειρήσεις θα «ανεβάζουν»  καθημερινά το αρχείο πωλήσεών τους, στην πλατφόρμα του esend. Ειδικότερα η  παράγραφος 69 του 4446 που αναφέρει την αποστολή των λιανικών συναλλαγών στην δημόσια αρχή, το δηλώνει ξεκάθαρα τουλάχιστον για τις λιανικές πωλήσεις.

Τεχνικά πως θα γίνονται οι αποστολές ?

Έναν ενεργό και πρώτο ρόλο θα αναλάβουν οι εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης, εμπορικές διαχειρίσεις κοκ. Οι κατασκευαστές αυτών των εφαρμογών όπως είναι και το i-spirit, ήδη γνωρίζουν από τις προδιαγραφές των Μ.Υ.Φ, τον τρόπο της αποστολής των δεδομένων αγορών και πωλήσεων (αφμ εκδότη - αφμ λήπτη, καθαρή αξία, φπα κοκ) προς την ανεξάρτητή αρχή δημοσίων εσόδων. 

Έναν δεύτερο ρόλο θα αναλάβουν οι φορολογικοί μηχανισμοί, που προϋποθέτουν την ύπαρξη της εμπορικής εφαρμογής. Οι προδιαγραφές των φορολογικών μηχανισμών και ειδικότερα οι drivers τύπου β, παρέχουν ήδη την δυνατότητα αυτή, δηλαδή της δημιουργίας του αρχείου e.txt. Η Α.Α.Δ.Ε υποστηρίζει την λήψη του αρχείου αυτού ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της.

Τρίτο και σημαντικό ρόλο θα αναλάβουν οι ταμειακές μηχανές. Εδώ το τοπίο είναι θολό και ακόμα δεν έχουν δoθεί οι προδιαγραφές  του υπουργείου στον Σ.Ε.Κ.Τ οπότε είμαστε εν αναμονή των ανακοινώσεων. 

Δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τον κλάδο των ελευθέρων επαγγελματιών που δεν κάνουν χρήση ούτε φορολογικού, ούτε εφαρμογής ούτε ταμειακής μηχανής (ιατροί, δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, οδοντίατροι, διαιτολόγοι, παραϊατρικά επαγγέλματα κοκ), που είναι και ο μεγαλύτερος όγκος των επαγγελμάτων. Λογικά θα κάνουν χρήση μιας εφαρμογής ηλεκτρονικής τιμολόγησης και εμπορικής διαχείρισης όπως είναι το i-spirit, που υποστηρίζει ήδη τον αυτοματισμό της αποστολής των xml στην δημόσια αρχή από τις Μ.Υ.Φ.(Χονδρικών και λιανικών πωλήσεων). Η χειρόγραφη αποστολή των πωλήσεων θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στις διασταυρώσεις γιατί με μαθηματική ακρίβεια θα γίνονται καθημερινά λάθη και θα πέφτουν τα πρόστιμα βροχή.

Απόψεις και παραδείγματα για την ηλεκτρονική αποστολή:

  • online φορολογικοί μηχανισμοί
    • Με την αποστολή του αρχείου e.txt που ήδη έχει δημιουργηθεί και με την χρήση των ψευδοκωδικών
  • Ταμειακές μηχανές 
    • Αποστολή του Ζ σε αναγνωρίσιμη για την ΑΑΔΕ μορφή (txt) και με την χρήση των ψευδοκωδικών
  • ​Προγράμματα ηλεκτρονικής τιμολόγησης 
    • Αποστολή αρχείου xml ή txt ανά ημέρα ( Ζ πωλήσεων) με την χρήση των ψευδοκωδικών.
  • Χειρόγραφες αποστολές 
    • Καταχώρηση των παραστατικών πωλήσεων ημερήσια από τον επιτηδευματία.

 

 

ααδε, φπα, ηλεκτρονικη τιμολογηση, εμπορικη διαχειριση i-spirit, ηλεκτρονικη τιμολογηση i-spirit, ν4446,ν4308, προγράμματα τιμολόγησης